Kunst Lune Diagne verbindt tijdens kerkasiel

Tentoonstelling kerkasiel

In de veertien dagen dat Alioune (Lune) Diagne in de hal van de kerk zijn open atelier had was er heel wat werk dat tentoongesteld kon worden. De brede witte achterwand van de kerkzaal van de Open Hofkerk in Kampen bleek heel geschikt om de meeste werken op te hangen. Een paar werken kregen een plek in de hal. Opvallend was het schilderij met vijf mensfiguren, die elkaar omhelsden. Elk van hen droeg een kroontje. Verder waren draden en koorden een door Alioune veel gebruikte symboliek, die verbondenheid tussen mensen zichtbaar maakt: kunst Lune Diagne verbindt. Zijn aanwezigheid en zijn werk stond in het thema ‘thuis’. Immers: de familie Babayants en overigens alle gewortelde kinderen zijn thuis in Nederland. Maar ‘thuis’ is een breed thema, waar iedereen wel een gevoel en een beeld bij heeft. 

Kerkasiel

Dit alles vond plaats in het kader van de doorlopende kerkdienst, die gehouden wordt in de Open Hofkerk, allereerst om de familie Babayants (uit Oezbekistan) veiligheid te bieden, maar de inzet van dit kerkasiel is breder, namelijk voor alle gewortelde kinderen in Nederland. 

Opening

Op zaterdag 10 mei vulde de kerkzaal zich om 14.00 uur met allerlei mensen; genodigden, mensen die zomaar langskwamen, familie en vrienden van Alioune Diagne, leden van de gemeenteraad van Kampen. De start was de overdracht van de kaars, het licht dat doorgegeven wordt van het ene uur naar het andere.

De wethouder van cultuur in Kampen, Richard Boddeus opende de tentoonstelling met een betrokken speech. Er is die middag gesproken en gezongen met teksten tegen de bierkaai van onterecht asielbeleid. Een kwartet van het kamerkoor Cigale zong een lied en ook de familie van Alioune heeft gezongen. Zijn zoon gaf vol vuur een drumsolo weg met de toepasselijke titel “beat it”, opgedragen aan de minister van asiel! Alioune (ook choreograaf en danser) maakte indruk met een prachtige stille dans performance. De familie Babayants mocht een schilderij uitzoeken; geen wonder dat zij kozen voor het schilderij waar vijf mensen elkaar omhelzen.

Kracht van verbinding

We sloten af met een verhaal over de kracht van doorzetten, ook al weet je niet of je inzet zal slagen. Omdat we dat doorzetten langer volhouden als we dat gezamenlijk doen was er tot slot een ritueel van verbinding. Bollen wol werden doorgegeven net zolang tot iedereen met elkaar verbonden was. Dit werd zo goed ontvangen dat er kriskras door de kerkzaal een heel netwerk van draden ontstond. Dit werd ondersteund door de video van het lied dat speciaal voor de familie Babayants was geschreven door de studenten van het conservatorium in Kampen: ze zijn al thuis.

Na dit bijzondere moment was het tijd om de schilderijen te bekijken. Veel mensen bleven lang bij de verschillende werken staan kijken en raakten met elkaar in gesprek. Die middag zijn er al verschillende schilderijen verkocht. De tentoonstelling heeft in de kerkzaal gehangen t/m 25 mei, het weekend van de open atelier route in Kampen. Zo hebben mensen, die deze route bezochten niet alleen het werk van Alioune Diagne gezien maar ook kennis genomen van het asiel dat – overigens nog steeds – gaande is in de Open Hofkerk in Kampen. Met deze bijzondere samenwerking heeft de stichting Artply meerdere doelen bereikt: aandacht voor kerkasiel en gewortelde kinderen en voor een bijzondere kunstenaar, die met grote betrokkenheid aan dit project heeft gewerkt. Kunst van Lune Diagne verbindt!

Scroll naar boven